KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Děti jsou budoucnost naší země. Musíme je podporovat a dát jim klidný start do života. Také díky KDU

Děti jsou budoucnost naší země. Musíme je podporovat a dát jim klidný start do života. Také díky KDU-ČSL jim už nehrozí dětské exekuce

Přidáno 17. 5. 2021
Nemravná praxe v našem státě je u konce. Dětské exekuce byly zrušeny. Není možné, aby člověk na prahu dospělosti stál před exekucí, když prakticky ještě nemá ani svůj majetek.

„Mnoho dětí se během svého života dostalo do nezáviděníhodné situace. V dospělosti jim hrozila exekuce, protože se například bály doma říct, že jely „na černo“, nebo za ně rodiče neuhradili regulační poplatek z nemocnice nebo poplatek za komunální odpad. Často o tomto dluhu dítě ani vědět nemuselo. Tato praxe je ale velmi nemorální, proto jsem ráda, že se také KDU-ČSL významně zasadila o ukončení této praxe. V žádném případě to ale není vzkaz mladým, že mohou páchat dluhy a neponesou zodpovědnost. V osmnácti přijdou např. o všechny své úspory až do výše dluhu, v úplném dětství tím způsobí problémy svým rodičům. Takže je to i výzva pro rodiče, aby učili své děti finanční gramotnosti a zodpovědnosti,“ vysvětlila první místopředsedkyně KDU-ČSL a senátorka Šárka Jelínková.

Systém dětských exekucí bude od nynějška vypadat následovně. Do 13 let nebude možné dítěti započítávat jakýkoli dluh. Za všechny bude ručit a zodpovídat jeho rodič tedy zákonný zástupce. Do 18 let, kdy dítě již přece jen vnímá více důsledky svého chování, tak může být dluh vymáhán pouze do výše skutečného majetku, kterým dítě disponuje v 18 letech. Není tedy možné, aby mladý člověk stál v 18 letech na prahu dospělosti s exekucí na krku či v roztočené dluhové spirále. A pokud si někdo takové problémy z dětství nese a ještě mu není 21 let, bude moci změnu podmínek využít zpětně také.