KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality Rok 2022 z pohledu Josefa Bazaly

Rok 2022 z pohledu Josefa Bazaly

Přidáno 3. 1. 2023
Rok 2022 je na konci a rád bych se s Vámi za ním ohlédl.
Jsem rád, že letos skončila pandemická pohotovost, po dvou letech jsme odložili roušky a naplno jsme se vrátili do společenského života jako před Covidem. Bylo skvělé se s Vámi opět potkávat na různých folklorních, společenských i sportovních akcích.

Radost mám i z rozvoje našeho Starého Města. V tomto roce proběhla demolice dolní drůbežárny a já pevně věřím, že zde někdy v budoucnosti, v blízkosti odstavených ramen, vznikne oddechová zóna doplněná o další výstavbu rodinných domů. Máme za sebou i demolici školního statku, na jehož místě se dočkáme nových domů. Kromě toho jsme letos otevřeli Cyrilometodějské centrum, workoutové hřiště u ZŠ Komenského, přiblížila se i výstavba přístaviště Slovácko na Havaji.

Mám radost i z toho, že se v našem regionu daří velkým a důležitým projektům. Pokračuje výstavba dálnice D55, která výrazně pomůže dopravě v našem regionu, dočkali jsme se otevření průtahu v Kunovicích, stejně tak i ve Veselí nad Moravou. A skvělou zprávou je, že v bývalé věznici v Uherském Hradišti vznikne muzeum totality. Věznice tak přestane chátrat a bude důstojně využita.

Jsem si ale dobře vědom, že v mnoha ohledech to byl těžký rok. Nejprve energetická krize vyvolaná krachem Bohemia Energy, Putinova agrese na Ukrajinu, následná uprchlická vlna Ukrajinců k nám do Česka a zvýšení cen energií a pohonných hmot, kvůli válce na Ukrajině. A aby toho nebylo málo, na konci roku nás přepadla chřipková epidemie.

Moc si vážím toho, že velká část společnosti i v těchto těžkých časech byla ochotná pomoci. Jsem rád, že se podařilo zvládnout těžkou dobu bez populistických kroků a dnes jsou ceny pohonných hmot levnější než před začátkem války, stejně tak zemní plyn už je opět nejlevnější od začátku konfliktu na Ukrajině. Konec těžkých dní to rozhodně není, skoro jedna čtvrtina domácností i přes pomoc vlády je stále ohrožena. Určitě budeme dělat i příští rok vše proto, aby adresná pomoc byla zacílena právě na tyto ohrožené spoluobčany.

Máme zastropovány ceny energií, je možnost si díky dotacím ministerstva životního prostředí zateplit dům a ušetřit tak finanční prostředky. Připravujeme se na rozvoj komunitní energie, která pomůže udržet vyrobenou energii přímo v obcích a domácnostech. Na to musíme další rok navázat. Občané naší země byli vždy na prvním místě. A pokud někdo říká, že tato vláda je ukrajinská, tak by si měl uvědomit, že na pomoc Ukrajině nešly ani dvě procenta našeho státního rozpočtu.

Přátelé, chtěl bych Vám všem poděkovat za spolupráci v tomto roce, za společné rozhovory, za nápady, ale také za povzbuzení. Přeji Vám, abychom společně v tom následujícím roce dokázali překonat všechny nástrahy, uměli se rozveselit a pomoci si. Hlavně Vám přeji pevné zdraví, rodinnou pohodu, upřímné přátele a všechno dobré v roce 2023.