KDU.breadcrumbs.homeAktuálně Aktuality V nové nemocnici budou jednolůžkové pokoje bez příplatku

V nové nemocnici budou jednolůžkové pokoje bez příplatku

Přidáno 16. 9. 2020
V nové nemocnici v Malenovicích bude standardem spousta věcí, které jsou dnes v českém zdravotnictví považovány za nadstandard. Například jednolůžkové pokoje. Tento trend je ve světě při budování moderních nemocnic již běžnou záležitostí.

V nové nemocnici budou jednolůžkové pokoje bez příplatku | foto: Zlínský kraj

„Moderní medicína ví, že možnost trávit pobyt v nemocnici na jednolůžkovém pokoji pacientům přináší nejen větší soukromí i klid, ale je zde i menší riziko přenosu nákazy mezi pacienty, což má vliv na kratší dobu hospitalizace,“ říká hejtman Jiří Čunek o jednom z mnoha benefitů, které pacientům nabídne nová nemocnice ve Zlíně – Malenovicích, jejíž výstavbu připravuje Zlínský kraj.

Proč nová nemocnice vznikne právě v Malenovicích? Výhodou této lokality je dojezdová vzdálenost, návaznost na dálnici, výborná dostupnost městskou hromadnou i železniční dopravou a možnost vybudování parkovacích domů přímo před vstup nové nemocnice. Nová nemocnice nabídne celkem 919 lůžek v pěti nadzemních podlažích, jednolůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, více než 30 lékařských odborností, parkovací domy, téměř o dvě třetiny více zeleně než v současné Krajské nemocnici T. Bati (KNTB) i bezprostřední napojení na veřejnou dopravu. Pro stavbu nové nemocnice už má kraj vykoupené potřebné pozemky a momentálně probíhá výběr zhotovitele projektové dokumentace. Se stavbou chce kraj začít nejpozději do konce roku 2022.

Možnost přistýlky pro příbuzné pacientů

Jak již bylo uvedeno, jednolůžkové pokoje budou v nové malenovické nemocnici standardem, tedy bez příplatku. Vybaveny budou televizí, WC s umyvadlem a taky sprchovým koutem. Vzhledem k tomu, že se nová nemocnice postaví na „zelené louce“, lze zde pokoje naprojektovat prostorově tak, aby byl sprchový kout dostatečně velký i pro imobilní pacienty, což ve starých areálech nemocnic není většinou vzhledem k omezenému prostoru reálné. Na jednolůžkových pokojích bude možnost přistýlky pro rodinné příslušníky pacienta. Toho už dnes využívají například novopečení tatínci na porodním oddělení. V nové nemocnici tuto možnost budou mít i blízcí příbuzní ostatních pacientů, například na odděleních ortopedie, chirurgie či interny.

Karla Vrlová, bývalá vrchní sestra z KNTB, k tomu uvedla: „V Baťovce jsem pracovala mnoho let a z osobních zkušeností dobře vím, co je důležité jak pro zdravotnický personál, tak hlavně pro pacienty. Doba se mění a požadavky a nároky pacientů s tím samozřejmě souvisí. I já, jako potenciální pacient, budu velice vděčná a moc ráda za jednolůžkový pokoj, kde budu mít své soukromí a klid a kde mě taky budou moci navštívit moje rodina a přátelé. Toto mě v současné době není nikdo schopen nabídnout.“

Dvoulůžkové pokoje pro dlouhodobější pacienty

Jsou však také obory, kde se jednolůžkový koncept nepodporuje, týká se to zejména dlouhodobé péče poskytované například na LDN, oddělení geriatrie, ale i jinde tam, kde doba hospitalizace pacienta běžně přesahuje 8 dnů. V těchto případech je žádoucí zachovat sociální kontakt mezi pacienty a budou zde tedy pokoje dvoulůžkové. Disponovat budou stejným vybavením a zázemím jako jednolůžkové pokoje.

Více na www.vasenemocnicezlin.cz

Zdroj: https://sdeleni.idnes.cz/zlin/v-nove-nemocnici-budou-jednoluzkove-pokoje-bez-priplatku.A200819_162006_zlin-sdeleni_hradr