KDU.breadcrumbs.homeAktuálně 2013 Patrik Kunčar: Je nutné říci jasné NE těm, kteří sociální systém pouze vysávají

Patrik Kunčar: Je nutné říci jasné NE těm, kteří sociální systém pouze vysávají

Přidáno 27. 11. 2013
Zlín, 21. listopadu 2013 – Stát musí zajistit pomoc sociálně slabým a handicapovaným skupinám obyvatelstva. Lidé, kteří se z důvodu vysokého stáří či vážných zdravotních komplikací nedokážou o sebe postarat, zaslouží naši péči a pomoc.
„Je však nutné říci jasné NE těm, kteří sociální systém pouze vysávají. Vidíme, že na finanční tísni a našem sociálním systému se velmi dobře živí ti, kteří to nepotřebují. Jedná se o byznys v oblasti využívání státních příspěvků na bydlení“, říká Patrik Kunčar, kandidát do senátu. Mnozí z vás zaznamenali, že vzrůstá počet ubytoven s méně přizpůsobivými obyvateli. Je to důsledek stavu, kdy určité firmy mění nemovitosti v ubytovny sociálně slabých skupin a pak přímo od úřadů práce inkasují poměrně vysoké příspěvky na bydlení. „Nacházíme zde i další rozměr: mnohé ubytovny vznikají přímo v centrech měst, v historických budovách. Což pak znamená jejich postupné vylidňování, stěhování obchodů i starousedlíků do klidnějších zón. A dříve tak živá centra se stávají místy, kde není bezpečno. Musíme tento neblahý proces zastavit. Pokud budu zvolen do senátu, navrhnu spolu s Jiřím Čunkem, aby senátorský klub KDU-ČSL předložil změnu legislativy tak, aby nakládání s příspěvky na bydlení bylo průhledné, aby prioritně směřovaly výhradně k organizacím s akreditací pro sociální práci a charitu a ne na jakoukoliv pochybnou ubytovnu. Dále je nutné prosadit, aby stát platil částky za nájemné, které jsou v místě obvyklé, případně zvolil odpovídající finanční strop, který nebude finančně výhodný pro spekulanty“, vysvětluje Patrik Kunčar. Patrik Kunčar kandidát na senátora za KDU-ČSL v obvodě č. 80 Zlín