KDU.breadcrumbs.homeAktuálně 2014 Osvobození slavili bojem letadel i vojáků

Osvobození slavili bojem letadel i vojáků

Přidáno 12. 5. 2014

Téma: Poslanecký klub
12.5.2014    Slovácký deník    Strana 3    Slovácko
BLANKA MALUŠOVÁ

Ve Strání si v sobotu připomněli konec druhé světové války

Strání – Sestřelení dvou německých letadel, replik MM 109, ruským JAKem 3 bylo jedním z lákadel oslav konce druhé světové války ve Strání. „Chtěli jsme divákům ukázat něco navíc, aby měli větší zážitek. Letadla jsme tady nikdy neměli,“ prozradil za pořádající vojenskohistorický klub Východní fronta ze Strání Vítězslav Konečný.

Dívat se ale bylo na co i bez letadel. Na improvizovaném bojišti se o území „přetahovali“ Rusové a Rumuni s Němci. Vzduchem burácely střely z kanonu a po kopci se prohánělo polopásové vozidlo Hakl, Kubelwagen nebo motocykly. Dobojů se zapojilo na 120 členů různých vojenských historických klubů a skupin.

Do ohraničených zón umístili pořadatelé pyrotechnické nálože, jež dokreslovaly opravdovost boje. „Na vyvýšeném pahorku vidíte řez kulometným hnízdem, ze kterého útočí Němci,“ popisoval dění na bojišti a místo samotné moderátor. Během boje začalo nad loukou kroužit jedno a následně i druhé německé letadlo, ta přiletěla z Košic. Ze stejného místa se k nim přidal i ruský maskovaný letoun. Jejich nízké přelety nad vojáky braly dech některým přihlížejícím.

„Byl to zážitek. S letadly to byl skvělý nápad. Až jsem si chvilkama říkal, jestli neletí moc nízko,“ pokyvoval hlavou Petr Kratochvíl, který do Strání přijel z Uherského Brodu. Přibližně půlhodinová ukázka skončila podle historických událostí vítězstvím Rudé armády.

Po ní následovalo předvedení techniky Armády ČR, kterou si návštěvníci mohli prohlédnout už u vchodu do areálu. Pandur a vůz značky Iveco přijel na Slovácko z Bučovic. Na oslavy dorazila i významná návštěva. „Jsem rád, že mezi námi mohu přivítat příslušníky rumunské armády, kteří přichází z Konstance, tedy místa, z nějž přišla pomoc i před devětašedesáti lety,“ zdůraznil starosta Strání Ondřej Benešík.

Akce měla i jednu nečekanou zápletku. Pořadatelé totiž museli přivolat pyrotechnika z Brna. Ve větrolamu našli dva granáty F1, které musel pyrotechnik zneškodnit.

Fotogalerie na www.slovackydenik.

cz/ osvobozenistrani

Foto popis| PRŮZKUM. Ruští a rumunští vojáci dobývají pozice německé armády na louce ve Strání.

Foto autor| Foto: Deník/Blanka Malušová

Region| Střední Morava