KDU.breadcrumbs.homeAktuálně 2014 Pavel Botek: „Dva platy? Zcela jistě mi bude stačit jediný“
Zpět

Pavel Botek: „Dva platy? Zcela jistě mi bude stačit jediný“

Přidáno 9. 7. 2014
Ilustrační foto
7.7.2014 Dobrý den s kurýrem Strana 2 Zprávy ze Slovácka
JAROSLAV CHUDARA

OSTROŽSKÁ N. VES - Dvaačtyřicetiletý místostarosta Pavel Botek z Ostrožské Nové Vsi má kuráž. Dvacetileté zkušenosti z komunální politiky chce na podzim zúročit prací v Senátu. Když na to přijde, zástupce KDU-ČSL chce zvládnout funkci místního i senátního politika.
* Předpokládalo se, že po říjnových komunálních volbách nahradíte na místě starosty Stanislava Turečka. Znamená vaše kandidatura, že starostou ani místostarostou nebudete?

Byl bych špatný politik, kdybych kandidoval jako lídr ve své obci a nechtěl přitom vyhrát. Pokud získám dostatečnou podporu od místních lidí, vedení obce se určitě vzdávat nebudu. Kombinace senátora a starosty obce může být velmi prospěšná pro celý region. Jako dlouholetý komunální politik znám velmi dobře problémy našeho území a bez této znalosti a vlivu v komunální politice jste v Senátu jako kůl v plotě. Nejúspěšnější senátoři mají za sebou zkušenosti z komunální politiky, z vedení obcí a měst.

* Pokud byste se stal senátorem a zároveň uspěl i v komunálních volbách - platilo by stejně jako u lidoveckých starostů Patrika Kunčara z Uherského Brodu a Ondřeje Benešíka ze Strání, že se vzdáte „obecního“ platu?

Přispívat na charitu je pro nás něco samozřejmého, ať již člověk pobírá jeden nebo dva platy. Ale pravdou je, že pokud by mne lidé zvolili do Senátu a dostal bych i důvěru v komunálních volbách, tak mi zcela jistě bude stačit pouze jeden plat. Skutečně se nehoním za mamonem.

* Proč vlastně chcete být senátorem? Jak dlouho jste zvažoval přijetí nominace?

Ve veřejném životě se pohybuji už dvacet let. Čtyři roky jako řadový zastupitel a šestnáct let jsem místostarosta Ostrožské Nové Vsi. Praktická politika mě baví, takže pro mě bylo naprosto přirozené rozhodnutí usilovat i o post senátora za náš region. Chci být senátorem pro region užitečným, pro lidi, kteří tady žijí, pro řemeslníky a živnostníky, kteří zde podnikají, a místní firmy, které zde dávají lidem práci. Chci se taky mnohem více bít za poskytovatele sociálních služeb, jejichž práce je velmi důležitá. Zvažování přijetí kandidatury pochopitelně bylo, ale pomohlo mi, že na rozhodnutí jsem nebyl sám. Celá moje rodina za mnou stojí a fandí mi. Bez toho by to ani nešlo.

* Jak vnímáte fakt, že ve stejném obvodu č. 81 máte konkurenta se stejným příjmením? Myslíte si, že si vás voliči, kteří se v politice příliš neorientují, nebudou plést se Zdeňkem Botkem, hradišťským kandidátem hnutí KRUH?

Všem voličům mohu vzkázat jediné. Není Botek jako Botek. Je to typické místní příjmení. Zlí jazykové tvrdí, že k nám hodíte kamenem a vždycky nějakého Botka trefíte. I když jsme oba rodáci z Ostrožské Nové Vsi a oba k ní máme silnou vazbu, každý jsme jiný. A myslím, že i vzhledově. (smích) Takže já s tím osobně problém nemám.